Изградете дома си – разумно и планирано

Строителна фирма

Изграждането на собствен дом е страхотна възможност, но също така и голяма финансова инвестиция. Първо и най-важно, трябва да имате ясна представа за вашите нужди и желания за бъдещото жилище. Разгледайте какви са вашите преференции относно броя на стаите, размера на кухнята и банята, наличието на гараж или градина, и други важни фактори за вас и вашето семейство. Това ще ви помогне да съставите списък с приоритетите си и да изберете правилното решение за вас.

Избор на проект

Невъзможно е да се построи къща без професионално разработен проект. Едва ли някой ще спори с това твърдение. Можете да изберете готов проект от разработчика или да поръчате индивидуална разработка. В същото време много хора забравят, че преди да се пристъпи към проектирането, е необходимо да се проведе проучване на почвата на обекта.

На трудни почви с малка носеща способност ще е необходимо да се даде предпочитание на по-леки сгради (дървени, рамкови) или да се увеличи площта на основата, да се използват пилони или други дизайнерски решения. Ако всичко това не се вземе предвид на етапа на проектиране, ще трябва да се направят корекции на етапа на строителството, което ще доведе до допълнителни разходи и пропуснати срокове. Също така е важно да се вземе предвид релефа на обекта, местоположението на къщата спрямо кардиналните точки, околния пейзаж и сгради. Това ще помогне за правилното планиране на местоположението на помещенията, нивото на изолация, гледката от прозорците.

След това можете да пристъпите към избора на оформление и архитектурни решения. Разбира се, това до голяма степен е въпрос на вкус, лични представи за удобство и финансови възможности. Ето защо ще подчертаем общите принципи, на които може да се разчита при планирането на строителството:

  • Площта на къщата и броя на стаите. Определяйки тези параметри, трябва да изхождате от броя на членовете на семейството и техните предпочитания. За комфортен престой в къщата трябва да има поне спални за всеки член на семейството, обща стая (хол), допълнителна стая за безплатно ползване, кухня, бани (в размер на една баня за две спални), технически помещения (котелно, килер). Що се отнася до площта, „удобният минимум“ за спалнята е 12–16 m², за кухнята – 14 m², за хола – 28 m². При планирането на допълнителни помещения  е важно да се намери баланс между лични нужди и целесъобразност, тъй като колкото по-голяма е площта на къщата, толкова по-високи са оперативните разходи.
  • Подове. Тук всичко е индивидуално: от вас зависи да решите коя къща да построите – едно- или двуетажна, със или без таванско помещение. Всяко решение има своите плюсове и минуси. По-специално, при същата използваема площ, разходите за основата и покрива на едноетажна сграда ще бъдат по-високи, отколкото в случая на двуетажна сграда. Освен това на малка площ може да няма достатъчно място за изграждане на едноетажна къща с достатъчна площ. В същото време при проекти с втори етаж допълнителните разходи падат върху припокриването на етажите. Освен това трябва да осигурите удобно стълбище. Що се отнася до таванското помещение, неговото изграждане ще струва по-малко от пълноправен втори етаж. Но трябва да се помни, че дизайнът е по-сложен от обикновен тавански покрив и изисква висококвалифицирани строители.
  • Разположение на стаите, зониране. Експертите препоръчват разделянето на жилищното пространство на зони, предимно ден и нощ. Нощната зона включва спални, препоръчително е да ги поставите така, че шумът, идващ от дневната зона – хола, кухнята и други стаи, да не пречи на почивката. Също така трябва да вземете предвид предпочитанията и хобита на членовете на семейството. Въз основа на това е възможно да се предвиди частна и обща част. Така всеки ще може да прави своето, без да пречи на другите.
  • Архитектурни решения, форма на покрива. Най-икономичното и енергийно ефективно решение е да се построи „квадратна“ къща с обикновен двускатен покрив. Допълнителните архитектурни елементи (еркери, сложен покрив, панорамен балкон, „втора светлина“ и др.) изглеждат естетически, но значително увеличават оценката, както и топлинните загуби на сградата. В същото време решението да се построи къща с „проста“ форма без изобилие от декоративни елементи изобщо не означава, че ще бъде грозна. Основното е спазването на правилните пропорции и хармоничното съчетаване на екстериора на сградата с околния пейзаж и сгради. По-специално, това се отнася до избора на довършителни материали за фасадата и покрива.

Избор на материал

Един от основните въпроси, които трябва да бъдат решени преди започване на строителството, е от какво да се построи къща. На първо място, ние говорим за стенни материали. Цената на строителните работи, както и здравината, издръжливостта и други експлоатационни характеристики на сградата зависят от техния избор. Невъзможно е недвусмислено да се препоръча определен вариант, всеки има определени предимства и недостатъци:

  • Тухла. Основните предимства на този материал са висока якост, издръжливост, устойчивост на замръзване, добри звукоизолационни характеристики и екологичност (в състава няма вредни компоненти). Технологията на зидария е добре развита и позволява изграждане на къщи във всеки архитектурен стил, а използването на облицовъчни тухли не изисква допълнително фасадно довършване. Недостатъците включват високата цена на материала, недостатъчните топлоизолационни характеристики, сезонността, високата цена на зиданите работи, както и необходимостта от масивна основа.
  • Керамични блокове (топла керамика). Подобно на червените тухли, те са направени от глина, но имат голям брой вътрешни празнини. Това причинява високи топлоизолационни характеристики, по-ниско тегло на продуктите, но намалява здравината на материала, по-специално създава проблеми при закрепване на различни конструкции към стените на къщата. Керамичните блокове имат по-голям формат от стандартните тухли, което увеличава скоростта на строителство.
  • Газ и пенобетон. Това са широкоформатни градивни блокове, които се характеризират с ниска топлопроводимост, относително ниско тегло и лекота на обработка (блоковете могат да се режат с ръчен инструмент). По якост пяната и газобетонът са по-ниски от тухлите, но са по-евтини. Освен това можете да спестите от хоросан – полагането се извършва върху тънък слой лепило. Но трябва да запомните, че стените на такива блокове трябва да бъдат завършени, което увеличава разходите.
  • Дърво. В момента най-популярните сред строителните материали на дървесна основа са дървените трупи и профилираната дървесина, които имат висока естетика. Несъмнено основното предимство на дървото е екологичността. Към това можем да добавим отсъствието на „мокри“ процеси при изграждането на дървена къща и относителната лекота на материала. Недостатъците включват ниска устойчивост на биологични фактори (гниене, увреждане от насекоми) и лоша огнеустойчивост (отчасти тези проблеми се решават чрез обработка със специални средства). Изграждането на дървени къщи изисква висококвалифицирани изпълнители и е свързано с редица трудности, например сложността на подреждането на „мокри“ помещения, полагане на електрическо окабеляване, свиване на сградата и др.
  • рамкова технология. Рамковите къщи са по-ниски от всички изброени опции по отношение на здравина и издръжливост, но печелят по редица начини. На първо място, това е най-евтиният и „най-бърз“ вариант. Изграждането на такава вила отнема няколко пъти по-малко време, а материалите са сравнително евтини. Освен това рамковите къщи задържат топлината добре, надминавайки сградите от камък и дърво по този показател.

Списъкът с наличните опции не се ограничава до това, има и други, по-екзотични (дървобетон, естествен камък) и традиционни материали (експандбетонни блокове, монолитен бетон и др.). Във всеки случай предимствата са придружени от определени недостатъци, така че изборът трябва да бъде направен след внимателно претегляне на плюсовете и минусите.

Обобщавайки, можем да препоръчаме следното

Ако ще построите къща, но нямате достатъчно опит и познания, за да управлявате процеса сами, определете наличния бюджет и обмислете подробно вашите изисквания за бъдещия проект (както за сградата като цяло, така и за отделни стаи ), поставяйки ги на хартия. С този списък се свържете с нашата компания – ние ще ви помогнем да изберете дизайнерско решение и да изградим за вас удобен, издръжлив и надежден дом за кратко време. Свържете се на тел: (+359) 87 9 998 759

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *