Хигрометърът: Незаменим помощник за всеки дом

Влажността е много подобна на вятъра: можете да я почувствате, но не можете да я видите. Независимо дали сме наясно с това или не, нивата на влажност влияят на нашето тяло, нашия дом, нашите растения и много повече.

Хигрометърът е инструмент, използван за измерване на нивата на влажност. Но какво точно е хигрометър? Има ли различни видове влагомери?

Как мога да използвам хигрометър в ежедневието си?

Първо, нека дефинираме влажността

Преди да можем ефективно да обясним функцията на хигрометъра, първо трябва да дефинираме влажността.

Влажността е концентрацията на водни пари в атмосферата.

Представете си, че сте на тропически остров или на средния запад в началото на септември. Стоите отвън с къси ръкави. Усещате, че ръцете ви започват да натрупват влага, като пот, просто седяща на повърхността на кожата ви. Това е влажността. Сега си представете, че се движите през снега с яке, шал, шапка и ръкавици. Колкото и да сте облечени, носът, устните и всяка повърхност на откритата кожа се чувстват напукани и възпалени от минусовите температури и сухия вятър. Това е липсата на влажност.

Има две основни измервания на влажността: абсолютна влажност и относителна влажност. Абсолютната влажност измерва общото количество водна пара, присъстваща във въздушна проба, независимо от температурата. Относителната влажност, от друга страна, е общото количество водна пара, налична във въздушна проба, в сравнение с максималното количество водна пара, което може да се задържи при определена температура.

Относителната влажност се използва по-често като метод за измерване на нивата на влажност, тъй като тя определя как се чувствате при настоящите нива на влажност. Ако нивото на относителна влажност е 50% в ден от 90 градуса, това би било поносимо. Ако нивото на относителна влажност е 80% в ден от 90 градуса, вероятно би било най-добре да прекарате по-голямата част от деня вътре.

Какво е хигрометър?

Сега, след като разбирате концептуално влажността, включително абсолютната и относителната влажност, можем да преминем към измерването на влажността.

Какво е хигрометър и как измерва нивата на влажност?

Думата „хигрометър“ е гръцка по произход с коренна дума „hygros“, която означава мокър или влажен. Хигрометърът измерва относителната влажност на определено пространство, независимо дали е на закрито или на открито.

Първият или „OG“ на хигрометрите е разработен през 1400 г. от никой друг освен Леонардо да Винчи (какво не може да направи?). Въпреки че дизайнът на да Винчи беше революционен по онова време, хигрометърът претърпя много трансформативни преработки и преосмисляне през последните 600 години, за да произведе това, което сега идентифицираме като хигрометър.

Видове влагомери

Основните категории влагомери включват: механични влагомери, психрометри и електронни влагомери.

Очевидно най-популярният тип, използван в домовете и предприятията днес, е електронният хигрометър. Докато механичният хигрометър и психрометър може да изглеждат архаични в сравнение с мигновените резултати, осигурени от цифров хигрометър. Разкриваме малко по-различна част от пъзела за отчитане на влажността.

Механичният хигрометър

Произходът на механичния хигрометър може да бъде проследен до швейцарския физик Хорас Бенедикт дьо Сосюр в края на осемнадесети век, който използва, шокиращо, човешка коса, за да измери съдържанието на влага във въздуха. Това със сигурност се нуждае от обяснение.

Косата е хигроскопична, което е фантастична дума, която означава, че косата ви може да задържа влага. Доста сигурни сме, че сте изпитали ефекта на предизвикване на обем, който влажността има върху косата ви, въпреки че „обемна“ не е идентифициращата дума, която бихме използвали, за да опишем подобно явление. Освен това, когато нивата на влажност паднат рязко, косата е склонна да залепне отстрани на лицето ви.

В този модел хигрометър кичур коса се държи от пружина, за да създаде леко напрежение. Пружината е свързана с игла за измерване, която произвежда нивото на влажност във въздуха въз основа на естественото движение на кичура коса.

Психрометърът

Психрометърът всъщност не е продължението на American Psycho на Крисчън Бейл от около 2000 г. Психрометърът, известен още като „мокро-сух термометър“, е изобретение на Джон Леонард Шварц през 1930 г., използвано за наблюдение на нивата на влажност в леко по-сложен начин от механичния хигрометър.

Психрометърът разполага с два термометъра един до друг. Единият термометър е „сух“ термометър, измерващ температурата, докато другият термометър е „мокър“ термометър, потопен в колба с течност.

Ниските нива на атмосферна влага причиняват изпарение и впоследствие загуба на топлина от мокрия термометър. В резултат на това мокрият термометър ще отчита по-ниско от сухия термометър, тъй като мокрият термометър губи топлина чрез изпаряване, а сухият термометър остава постоянен (т.е. не е мокър). Колко изпарениедажбата се извършва с мокрия термометър зависи от нивото на влажност на въздуха. Повече влага във въздуха = по-малко изпарение, по-малко влага във въздуха = повече изпарение.

Изчисляването на разликата между термометрите ще доведе до нива на относителна влажност.

Електронни влагомери

Електронният хигрометър е най-модерният дизайн на физически хигрометър, наличен на пазара. Електронните влагомери осигуряват незабавно цифрово отчитане на влажността чрез наблюдение на капацитет или съпротивление на въздушна проба.

Капацитивните хигромери наблюдават капацитета на електрическия заряд, предизвикан от промени в съдържанието на влага, докато резистивните хигромери наблюдават нивата на съпротивление, предизвикани от промени в съдържанието на влага.

Заключение

Чрез измерване на влажността във въздуха, можем да идентифицираме проблеми като прекомерна влажност или прекомерна сухота, които могат да доведат до вредни последствия. Хигрометърът ни предоставя информация, която ни помага да регулираме влажността нашата околна среда, като използваме различни методи като включване на вентилация, използване на осушители на въздуха или увлажнители. Това ни позволява да създадем оптимална влажност, която е благоприятна за нас и за нашето жилище.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *